Majitelia tohto domu trvali na originalite: Výsledkom je vzhľad ako bojová loď

07. 12. 2017

Originálny dom, ktorý sa nachádza neďaleko Varšavy, vďačí za svoj jedinečný vzhľad do veľkej miery svojim majiteľom. Ich požiadavkou na architektov bolo vytvoriť osobitný súkromný priestor a s radosťou súhlasili s priestorovou koncepciou, ktorá sa odlišuje od zvyčajných domov.

Výsledkom je dom, ktorý kvôli svojmu vzhľadu nesie prezývky bojová loď, kryštál, či dokonca sarkofág.

 

Čarovná asymetria a zlievanie

Na prvý pohľad hneď zaujme asymetrickou strechou. „Tá pozostáva zo štyroch rovín rôznych svahov pokrytých grafitovými panelmi, ktoré „tečú“ do severnej a východnej steny, čím vytvárajú bezšvovú škrupinu. Južná a západná stena boli ukončené drevenými doskami, ktoré sa spájajú s dreveným povrchom terasy. Tvoria jeden neoddeliteľný celok vzájomne prepojenej formy,“ vysvetľujú autori špecialitu stavby.

Funkčnosť a štrukturálna rozmanitosť

Veľké slovo vo finálnom vzhľade domu mala jeho funkčnosť. Zvýšená strecha nad detskými izbami dala možnosť vytvoriť mezanín – nad úžitkovou plochou je úložný priestor, nad kúpeľňou a komorou ďalší sklad. V chodbe domu je vidno asymetrické štíty strechy, ktoré stúpajú smerom hore a sú podporované stále väčšími nosníkmi. Vďaka asymetrickej streche vznikli  v dome bohaté interiéry z hľadiska ich štrukturálnej rozmanitosti a prispievajú výraznej dynamike domu. 

Najslnečnejšia obývačka

Čiastočne prekrytá exteriérová paluba tvorí prechod medzi interiérom a exteriérom. V najslnečnejšej časti domu sa nachádza obývacia izba. Dlhé horizontálne okno zachytáva poludňajšie slnko, vertikálne okná vítajú západ slnka. Pokiaľ ide o dispozičné riešenie, na prízemí je obývacia izba, jedáleň a kuchyňa, kancelária a priestor na spanie pre deti pozostávajúci z dvoch izieb a kúpeľne. Horné poschodie patrí hlavnej spálni so šatňou a kúpeľňou. 

Interiér v surovom stave

Súčasťou obývacej izby je samostatný krb pripojený k dlhej rúre z nehrdzavejúcej ocele. Špeciálnu atmosféru dodávajú interiéru predovšetkým obnažené tehlové múry. Všeobecne bol interiér ponechaný vo veľmi surovom stave. Povrchové úpravy boli realizované len z tých istých materiálov, aké boli použité na konštrukciu jadra: z tehál a betónu. 

 

CWA House v skratke

Architektonické štúdio: BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI

www.facebook.com/Beczak-Beczak-Architekci-385372801670527/

Architekti: Magdalena Beczak, arch. Maciej Beczak

Projekt: 2014

Realizácia: 2015 až 2017

Plocha: 183 m2

Vizualizácie: Jarek Borowski

Softvér CAD: Allplan FT 2015 

Sabína Zavarská
Foto: Jan Karol Gołębiewski 

Súvisiace články

Najčítanejšie

Viac z najčítanejších